- (wettelijke) aansprakelijkheid (b.v. letselschade) – WA
- particuliere ongevallen- en arbeidsongeschiktheid verzekering – OV /AOV
Stel dat u bij een ongeval betrokken raakt en daardoor een letsel oploopt. U heeft schade. Die schade kan lichamelijke schade zijn door bijvoorbeeld een gebroken been. Daarnaast kan u andere schade oplopen, omdat u enige tijd niet kan werken. U heeft een belangenbehartiger voor (letsel)schade. U meldt het ongeval ook bij uw ongevallen- en arbeidsongeschiktheid verzekering.
Afhankelijk van de situatie moet er op een andere manier worden beoordeeld. Er worden aan de expert andere vragen gesteld. Andere vragen leiden natuurlijk ook tot andere antwoorden.
Wat zijn de verschillen?
- Als een andere partij bij het ongeval betrokken is geweest, moet eerst worden vastgesteld of die andere partij wel of niet aansprakelijk is voor het ongeval. Dat is het werk van een jurist/advocaat.
Als de aansprakelijkheid wordt erkend, moet vervolgens worden vastgesteld hoe groot de schade is. U bent dan het slachtoffer. U heeft vóór het ongeval géén afspraken met de andere (aansprakelijke) partij kunnen maken welk bedrag er onder welke voorwaarden zal wordt uitgekeerd. Als u zou hebben geweten dat er een ongeval zou gebeuren, had u er immers voor gezorgd dat het ongeval werd voorkomen. De wetgever heeft bij aansprakelijkheid vastgesteld hoe de schade moet worden afgehandeld. De schade die vergoed moet worden bestaat uit de schade aan uw lichaam zelf (het gebroken been), de gevolgschade (u kan niet werken) en soms smartengeld (voor alle ellende die u moet meemaken).
De expert moet dan rapporteren op basis van de specifieke medische vraagstelling van de belangenbehartiger(s) binnen het kader van de wetgeving.
. - Als er géén andere partij is, de andere partij niet aansprakelijk is, of de aansprakelijkheid wordt niet erkend, is er bij een andere partij niets te halen. De schade is dan precies hetzelfde, maar de vergoeding voor die schade is anders geregeld. Deze vergoeding is dan (enkel) afhankelijk van uw eigen verzekeringspolis(sen). Bij het afsluiten van uw verzekering heeft u wél vooraf afspraken met de verzekeraar kunnen maken welk bedrag er onder welke voorwaarden wordt uitgekeerd als u een ongeval zou krijgen of arbeidsongeschikt zou raken. U heeft voorafgaand immers kunnen kiezen uit verschillende verzekeraars, verschillende voorwaarden en bijbehorende premies. U bent vrijwillig akkoord gegaan met de voorwaarden. Het is in deze situatie dan ook niet de wetgever, maar de polisvoorwaarden die bepalen wanneer en hoeveel er wordt uitgekeerd. Bij een ongevallenverzekering is meestal alléén de schade aan het lichaam zélf verzekerd. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan u hebben afgesproken dat bijvoorbeeld alléén de dekking voor (een deel van) uw uitval uit de arbeid is verzekerd. Smartengeld is niet verzekerd.
De expert moet in dit geval dan rapporteren op basis van de vraagstelling die alléén voortkomt uit de polisvoorwaarden. Het gaat hier om een andere vraagstelling, dus leidt dat ook tot andere antwoorden.
.
Kortom: U heeft precies hetzelfde ongeval meegemaakt maar afhankelijk van de situatie zal de rapportage door de expert anders moeten worden opgesteld en krijgt u mogelijk een andere compensatie.De expert is verantwoordelijk voor het opstellen van de rapportage, maar heeft geen bemoeienis met de afhandeling van uw zaak. Dat is de taak van de opdrachtgever.
Hoe beoordeelt de expert? <lees verder>