Blokkeringsrecht is niet van toepassing op alle expertisen.
Het geldt niet voor situaties waarbij betrokkene vooraf een keuze heeft gehad om al dan niet akkoord te gaan met de (verzekerings)voorwaarden en omstandigheden. Ook geldt dit niet bij expertisen in opdracht van de rechtbank.
Het blokkeringsrecht geldt alléén bij wettelijke aansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid en werk/opdrachtgeversaansprakelijkheid. Dus situaties waar betrokkene vooraf géén invloed heeft gehad op de voorwaarden. Deze voorwaarden en de gevolgen daarvan zijn veelal vastgelegd door de wetgever.
De grondslag van de wet die het blokkeringsrecht is uw recht op het beschermen van privacy gevoelige gegevens (AVG en WGBO). U kunt zich dus op dat blokkeringsrecht beroepen als u vindt dat de rapportage uw privacy schendt. Het blokkeringsrecht is niet bedoeld voor het blokkeren van een mogelijk voor u “ongunstig” rapport.
Bij een expertise mét blokkeringsrecht krijgt de betrokkene (al dan niet via een advocaat) eerst zelf de conceptrapportage toegestuurd. Betrokkene heeft het recht om verzending van de rapportage al dan niet te blokkeren.
Het blokkeringsrecht is een dwingend recht. Dat betekent dat de betrokkene ook de “plicht” heeft om, binnen de gestelde tijdtermijn, kenbaar te maken of deze wél of geen gebruik maakt van dit recht. Standaard is het rapport geblokkeerd tot dat er toestemming wordt gegeven om het te de-blokkeren. Als een betrokkene ondanks herinnering(en) niet reageert op de vraag om te deblokkeren mag de expert zélf besluiten om het rapport als niet-ge-deblokkeerd te beschouwen. En dan mag de expert zélf het expertisetraject (blijvend) sluiten.
Het is niet mogelijk om voorwaarden te stellen aan het al dan niet blokkeren. Ook is het niet mogelijk om een gedeelte van het rapport te blokkeren. Blokkering kan alléén voor het gehele rapport.
De vraag of gebruik gemaakt wordt van het blokkeringsrecht kan alléén schriftelijk of per e-mail en kan alléén met ja of nee worden beantwoord. Als de rapportage wordt geblokkeerd, zal deze niet naar de aanvrager(s) worden verstuurd.
Het blokkeren ( = niet de-blokkeren) van een rapportage kan verstrekkende gevolgen hebben.
Betrokkenen wordt dringend geadviseerd éérst overleg te hebben met een jurist vóór het rapport te blokkeren.
BW art 7:464 lid 2b